Pomoč in svetovanje:
040 261 165
059 970 312
Iskanje:
Domov>Postelje

Postelje

Postelja je pomemben pohištveni element v spalnici, ki s svojo estetsko skladnostjo in dovršenostjo daje prostoru pečat. Postelja predstavlja pohištveni element, ki s svojim izgledom lahko navduši in vabi v svoj objem.

Vendar, to še zdaleč ni dovolj. Tisto, kar od postelje pričakujemo je več in pomembnejše kot samo kratka in prijetna paša za oči.

Prava postelja nam mora omogočiti naslednje:
  • Prijetno vstajanje,
  • Dobro lego vzmetnice,
  • Podporo za letveno dno,
  • Prezračevanje,
  • Naročanje po meri,
  • Dodatno.
Prijetno vstajanje določa prava višina. Idealna višina je med 55 in 60 cm - za zelo visoke uporabnike in tiste, ki imajo zdravstvene probleme (obraba kolkov ali problemi z hrbtenico...) tudi do 65cm.

Postelja ali posteljni okvir mora biti sestavljen tako, da se stranice med sabo spajajo po dolžini in širini z ojačitvami v vogalih. Pri širših posteljah (od 160 cm naprej) mora biti sredina vzdolž postelje ojačana še z dodatnim nosilcem in regulacijsko nogo.
Standardna največja širina letvenega dna je 140 cm. Pri posteljah širine 160cm,  potrebujemo 2 x 80cm široka letvena dna, ki pa se morata na sredini po dolžini nasloniti na prej omenjen vzdolžni nosilec.

Letveno dno je res sestavni element posteljnega okvirja, vendar se običajno kupuje posebej ali skupaj pri nakupu vzmetnice oz. ležišča. Pri izbiri letvenega dna moramo upoštevati zahteve, želje in navade uporabnika, saj pogojujejo in določajo kakšno letveno dno in vzmetnico oz. ležišče bomo vstavili v posteljni okvir.

V primeru zdravstvenih problemov s hrbtenico, refluksom, kolki, krčne žile.....ali pa samo radi berete v postelji, potem potrebujete gibljivo letveno dno, temu primerna pa mora biti tudi izbira vzmetnice oz. ležišča.

Zelo vam priporočamo, da postelja ni povsem zaprta z obrobnim okvirjem, zaradi boljšega vertikalnega prezračevanja vzmetnice oz. ležišča. Na to moramo biti še posebej pozorni pri penastih ležiščih.

Posteljni okvir naj bo torej dvignjen od tal vsaj 12 cm tako, da je omogočen dober dotok zraka in hkrati dovolj prostora za čiščenje tudi s sodobnimi samohodnimi sesalci.

Kadar naročate posteljo po meri  je odlično, če že prej izberete letveno dno in vzmetnico, saj boste tako lahko vnaprej posredovali izdelovalcu vaše postelje skupno višino letvenega dna in vzmetnice npr. 4 cm + 24cm ter končno višino, torej vrh vzmetnice / rjuhe, ki vam najbolj odgovarja npr. 58cm. Tako boste dobili posteljo, ki ustreza vašim zahtevam, željam in potrebam.

Za dobro počutje in miren spanec je poleg lepe in kvalitetne postelje (posteljni okvir, letveno dno in vzmetnica) pomebno tudi to, da spalnico redno in temeljito prezračite in poskrbite za primerno - konstantno sobno vlago.